FIXUS Mobilis specialistų patarimai Ukmergės paveldo valdytojams

Žiema baigiasi, ir jau greitai galima bus įvertinti, kaip paveldo pastatai išgyveno dar vieną šaltąjį sezoną, keliantį iššūkių istoriniams pastatams ne tik šalčiu, bet ir gausiais krituliais bei sunkiai stogus slegiančiomis sniego kepurėmis. Projektas „FIXUS Mobilis“ tęsia konsultacijų ciklą regionuose ir šįkart apie kiekvienam sezonui deramą prevencinę statinių priežiūrą bei kitas savininkams rūpimas aktualijas pasakos Ukmergės rajono gyventojams. 

Susitikimai miestuose ir miesteliuose skirti supažindinti Kultūros vertybių registre esančių pastatų valdytojus su „FIXUS Mobilis“ veikla ir papasakoti, kaip prižiūrėti savo statinius, kad gyventume ir lankytume gražesnius, sveikesnius ir tvirtesnius paveldo objektus. “FIXUS Mobilis” objektų žemėlapyje gausu paveldo architektūros iš kiekvieno etnografinio regiono. Per du projekto metus mobiliosios komandos aplankė ir apžiūrėjo virš šimto pastatų, tarp kurių – ir aukštais bokštais miestelius puošiančios bažnyčios, ir gamtos prieglobstyje rymantys medinių sodybų pastatai.

Trys „FIXUS Mobilis“ komandos nuolat bendrauja su pastatų valdytojas ir girdi bei mato, su kokiais sunkumais jie daugiausia susiduria. Viešų konsultacijų metu kultūros paveldo ar istorinių pastatų valdytojams FIXUS dalinasi prevencinės priežiūros patirtimi: kaip ji padeda užkirsti kelią didesnėms problemoms pastate bei sutaupyti laiko ir pinigų. FIXUS specialistai atkreipia dėmesį į Kultūros vertybių registre esančių pastatų valdytojų teises bei pareigas, valstybės paramą paveldo tvarkybai bei galimybes objektus įveiklinti.

Prevencinės priežiūros specialistai aktualiausias temas gvildens ir į susirinkusiųjų klausimus atsakys kovo 3 d., 13 val., Ukmergės r. savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos salėje, adresu Vytauto g. 30, Ukmergė. Konsultacija organizuojama drauge su UAB „Ukmergės butų ūkis“.

„FIXUS Mobilis“ skiria daug dėmesio viešoms konsultacijoms regionuose, kur paveldui skirtų programų ir informacijos apie jo valdymą mažiau, o priežiūros paslaugos ne tokios prieinamos, kaip didmiesčiuose. Iki projekto pabaigos įvairiuose Lietuvos regionuose suplanuota surengti 20 visuomenei atvirų konsultacijų bei 4 praktinius mokymus.

Apie „FIXUS Mobilis“ 

Kultūros vertybių registre yra daugiau kaip 20 tūkst. objektų. Kultūros paveldo centro ir Kultūros infrastruktūros centro įgyvendinamas projektas „FIXUS Mobilis“ teikia prevencinės priežiūros paslaugas paveldo statinių valdytojams. Į „FIXUS Mobilis“ sąrašą jau atrinkta 118 Kultūros vertybių registre esančių pastatų. Atranka „FIXUS Mobilis“ paslaugoms gauti vyksta nenutrūkstamai iki projekto pabaigos. FIXUS finansuojamas iš 2014-2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšų. Daugiau informacijos: www.fixusmobilis.lt

FIXUS-Mobilis-konsultacija-ukmerge-spaudai

Skip to content