Butų ūkis stojo ginti gyventojų interesų

R. Baltaduonis. R. Baltaduonis.

Renovuojant daugiabučius, susiduriama su situacijomis, kai administratoriui tenka ginti gyventojų interesus. Ukmergėje daugiabučių namų renovaciją administruoja UAB Ukmergės butų ūkis. Įmonė, pastebėjusi, kad kreditą suteikęs bankas valstybės paramos pinigus, skirtus darbams, nuskaitė palūkanoms dengti, ėmė ieškoti teisybės.

Ukmergės butų ūkio duomenimis, šiuo metu 10 daugiabučių namų renovacijos darbai jau baigti, 42-uose vyksta projektavimo, ekspertinio vertinimo darbai.

Pagal galiojančią tvarką, užbaigus darbus ir sudarius perdavimo–priėmimo aktus, administratorius kreipiasi į Būsto energijos taupymo agentūrą dėl valstybinės paramos suteikimo.

Pasirašant kreditavimo sutartį, nurodomos konkrečios sumos, kiek lėšų kam skiriama – projektavimui, rangos darbams, techninei priežiūrai, administravimui. Gyventojai patys jas patvirtina. Gavus pritarimą paramai, valstybės lėšos pervedamos į kreditoriaus sąskaitą. Šiuo metu Lietuvoje daugiabučių namų renovaciją kredituoja tik AB Šiaulių bankas. 

Užbaigus dviejų daugiabučių namų penkto etapo renovaciją, gyventojai galėjo nukentėti dėl vienašališkų banko veiksmų. Pasirašius sutartį dėl valstybės paramos, pinigai buvo perversti į kreditoriaus sąskaitą. Gavęs lėšas, bankas iš karto nuskaitė susikaupusias atidėtas palūkanas. Pagal galiojančią tvarką jas gyventojai turi išmokėti per visą kredito atidavimo laiką, išskirstant įmokas lygiomis dalimis kiekvieną mėnesį. Gyventojai turi teisę padengti visas palūkanas iš karto, tačiau ši suma negali būti atskaičiuota iš valstybės paramos. 

Atskaičiavus atidėtas palūkanas iš valstybės paramos, sumažėja paramos suma, vadinasi, išauga suma, kurią turi mokėti gyventojai, o būtent nuo pastarosios sumos skaičiuojamos mokėjimų palūkanos.

Sutartyje su banku nurodoma, kad valstybės parama skiriama kompensuoti dalį daugiabučio atnaujinimo projekto investicijų pagal Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymą ir Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) teikimo ir daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo priežiūros taisykles. Abiejuose šiuose dokumentuose įvardyta, kad parama yra skiriama renovacijos darbams. Parama 30 proc. turi gyventojams sumažinti paskolos sumą, nuo kurios skaičiuojamos palūkanos.

Ukmergės butų ūkio teigimu, kreditorius iš anksto neinformavo administratoriaus apie ketinimus keisti sąlygas, nebuvo jokio kvietimo derėtis ir keisti jau sudarytą kreditavimo sutartį. Bankas priėmė naują tvarką, kurią paskelbė savo interneto svetainėje 2020 metų gruodžio 15 d., ir, negavęs administratoriaus patvirtinimo, gruodžio 31 d. atskaičiavo atidėtas palūkanas iš valstybės paramos.

Butų ūkio paskaičiavimu, dėl atidėtų palūkanų atskaitymo iš paramos sumos gyventojų įsipareigojimai gerokai išaugtų – už trijų kambarių butą per visą laikotarpį susidarytų apie 500 Eur suma. Įmonė atkreipia dėmesį, kad šis paskaičiavimas preliminarus, atliktas pagal fiksuotas palūkanas, kurios nustatytos penkeriems metams. Po to jos bus perskaičiuojamos, greičiausiai didės, o tai reiškia, kad bendra permokėjimo suma susidarytų dar didesnė.

Administratorius, pastebėjęs problemą, sustabdė pagal pirmines kreditavimo sąlygas suformuotų mokėjimo lapelių dalijimą gyventojams ir ėmė aiškintis situaciją. Nedelsdamas kreipėsi į Būsto energijos taupymo agentūrą prašydamas išaiškinti, ar nepasikeitė teisės aktai arba susitarimai su kreditoriumi. Agentūra jokios informacijos apie teisės aktų pasikeitimus neturėjo. Teisės aktai, reglamentuojantys paramos skyrimą daugiabučių namų atnaujinimui, nesikeitė, o bankas dėl sutarčių sąlygų keitimo nesikreipė.

Ukmergės butų ūkis kreipėsi į banką, prašydamas suteikti informaciją, kuo vadovaudamasis atliko pinigų nuskaitymą. Bankas jokių dokumentų nepateikė ir savo veiksmų teisėtumo nepagrindė.

Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis atskirais raštais kreipėsi į rajono savivaldybės administraciją, Aplinkos ministeriją, Seimo narį J. Varžgalį,  Lietuvos savivaldybių asociaciją, Lietuvos savivaldybių komunalinių įmonių asociaciją (SKIA), prašydamas padėti išsiaiškinti situaciją ir padėti klausimą išspręsti gyventojų naudai.

SKIA, reaguodama į tai, apklausė kitus daugiabučių namų renovacijos administratorius, kas dar susidūrė su šia problema. Paaiškėjo, kad Jurbarke daugiabučių namų renovaciją administruojanti įmonė taip pat pastebėjo tokius pačius kreditoriaus veiksmus. Kitose savivaldybėse renovacijos darbai nėra užbaigti arba kai kuriose savivaldybėse administratoriai elektroninės bankininkystės sistemoje, paprašyti susipažinti su naujomis sąlygomis, pažymėjo, kad su jomis sutinka.

Ukmergės butų ūkis vasario mėnesį buvo pakviestas į trišalį susitikimą, kuriame dalyvavo ir savivaldybės vadovai bei banko atstovas. Banko atstovas teigė, kad sąlygos pakeistos kitų administratorių prašymu, esą vienu kartu atskaičius atidėtas palūkanas, būtų paprasčiau vesti kredito grąžinimo apskaitą. Tačiau kurie administratoriai to prašė, konkrečiai neįvardijo. Informavo, kad Ukmergės butų ūkio atveju nuskaičiuoti valstybės paramos pinigai sugrąžinti ir patvirtino, kad bus laikomasi susitarimų, numatytų kreditavimo sutartyje. Tai galios ir kitiems, į 4 etapą patenkantiems daugiabučiams.

Ukmergės butų ūkio specialistų pastebėjimu, vienu kartu atskaičius atidėtas palūkanas, kredito grąžinimo apskaitos vedimas ne paprastėja, o priešingai – tampa sudėtingesnis. Daugiabučių renovacijos administravimui administratoriai yra įsigiję specialią programinę įrangą. Sistema, kurioje sudaromi įmokų grafikai, formuojami mokėjimai, suprogramuota taip, kad veikia pagal nustatytą tvarką, kuri numato du grafikus – atidėtų palūkanų ir kredito grąžinimo. Be to, yra įdiegta formulė, pagal kurią valstybės paramos dydis yra 30 proc. Kai atidėtos palūkanos atskaitomos vienu kartu, o valstybės paramos dydis procentais pasikeičia, tai apsunkina administratorių darbą.

Ukmergės butų ūkio duomenimis, atskaityti pinigai buvo grąžinti vasario 10 d. Todėl pirmieji įmokų lapeliai gyventojus pasiekė tik kovą. Kol vyko aiškinimasis, du mėnesius mokėjimai buvo sustabdyti.

Ukmergės butų ūkio direktorius R. Baltaduonis sakė: „Įmonė padarė viską, kad renovuotų namų gyventojai nenukentėtų finansiškai.“ Jo teigimu, ginti administruojamų daugiabučių namų savininkų interesus yra vienas iš prioritetų. Siekiama, kad gyventojai gautų geriausias paslaugas už palankiausias kainas.

SKIA inicijavo nuotolinį susitikimą, kuriame dalyvavo Aplinkos ministerijos, Būsto energijos taupymo agentūros ir suinteresuotų administratorių atstovai. 

Kovo pradžioje SKIA pakartotinai kreipėsi į administratorius, rekomenduodama geriau stabdyti lėšų panaudojimą ir renovacijos procesus, bet nesutikti su sutarčių sąlygų keitimu, jeigu jos keičiamos vienašališkai ir nėra derinamos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų