UAB „Ukmergės butų ūkis“ pataria: kaip daugiabučių gyventojams išvengti avarinės tarnybos vizito?

Prasidėjus karantinui, butuose praleidžiame vis daugiau laiko. Tuo pačiu vartojame daugiau elektros, vandens, visu pajėgumu dirba nuotekų sistemos. Kokių priemonių imtis ir kaip elgtis daugiabučių namų gyventojams, kad namų inžinerinės sistemos veiktų nepriekaištingai ir būtų išvengta avarijų? 

Avarijų mažiau, bet laukia augimo. Daugiabučius administruojanti bendrovė UAB „Ukmergės butų ūkis“ skaičiuoja, kad karantino laikotarpiu avarinė tarnyba į daugiabučius namus vyko rečiau.

Nors karantino pradžioje avarijų buvo fiksuota mažiau, laikui bėgant, tikėtinas galimų avarinių iškvietimų augimas. Natūralu, kad daugiau laiko leidžiant namuose, daugiau apkraunamos namo inžinerinės sistemos, kyla ir daugiau problemų. Verta atkreipti dėmesį į patarimus, kurie leidžia išvengti tipinių gedimų, su kuriais susiduria avarinė tarnyba.

Kodėl kemšasi kanalizacija? Daugiausia iškvietimų daugiabučiuose sulaukiama dėl avarinių vamzdynų sistemų darbų.  UAB „Ukmergės butų ūkis“ avarinės tarnybos darbuotojai, kasdien keliaujantys valyti užsikimšusių vamzdžių, sako, kad daugiabučių kanalizacijose galima rasti visko: nuo smulkiausių higienos priemonių iki didesnių atliekų. 

Įprasta kanalizacijos vamzdžiuose „sužvejoti“ plastikinių butelių, klozetų gaiviklių, įvairiausių skudurų, paviršių valymo šluosčių, higieninių priemonių, sauskelnių, buitinių atliekų. Gyventojai į kriaukles pila riebalus, kavos tirščius, kurie taip pat užkemša vamzdynus.

Šiomis dienomis gyventojams rekomenduojama profilaktiškai pilti daugiau karšto vandens į kriaukles riebalų ištirpinimui, o klozetuose nuleisti daugiau vandens, kad atliekos nesikauptų vamzdynuose. 

Dėmesys prevencijai. Verta atkreipti dėmesį į kanalizacijos vamzdžių prevencinę priežiūrą. Jeigu matote, jog kanalizacijos vamzdžiais vanduo nubėga sunkiai, reiktų imtis veiksmų ir užkirsti kelią didesnėms problemoms. Kanalizacijos vamzdžių valymui patartumėme naudoti specialią pompą ar buitinės chemijos priemones.

Tiesa, buitinę chemiją reikėtų naudoti tinkamai: įpylus jos į kanalizaciją, neilgai trukus privaloma ją nupilti karštu vandeniu, kad cheminė medžiaga nespėtų sukietėti ir taip nepaskatintų papildomo vamzdžių kimšimosi.

Būna, kad iš kriauklės ar vonios pradeda sklisti keistas burbuliavimo garsas. Tai – taip pat yra vienas iš požymių, kad vamzdynas kemšasi.

Kad nedingtų elektra​. Dingusi elektra – dar viena dažna bėda senos statybos daugiabučiuose. Siekiant išvengti elektros dingimo, derėtų stengtis riboti elektros prietaisų naudojimą namų ūkiuose. Tai ypač aktualu senos statybos daugiabučiuose namuose, kadangi maksimali leistina naudoti galia vienam butui dažniausiai yra tik 3 kilovatai. Įsivaizduokite, jei visi gyventojai vienu metu įjungtų virdulius, skalbimo mašinas, dulkių siurblius. Vidaus elektros tinklas gali neatlaikyti apkrovos, galimi laidų svilimai, dėl ko gali dingti elektra bute ar net kilti gaisras, tad ir avarinės tarnybos vizitas – neišvengiamas.

Norint, kad taip neįvyktų, rekomenduojame vienu metu neužsiimti skalbimu, vandens virinimu ar kilimų siurbimu, nes būtent šie prietaisai naudoja ypatingai daug elektros energijos. Vienu metu sujungus daug prietaisų, gali būti viršyta elektros leistinoji galia butui. Suveikus galią ribojančiam prietaisui, gali bute nutrūkti elektros energijos tiekimas. 

Jeigu laiptinėse esantys elektros tinklai nėra renovuoti, gali perkaisti ir komutavimo įrenginiai ar sujungimo kontaktai – nutrūkti elektros tiekimas visam namui. Taigi, tokius prietaisus kaip elektrinis vandens virdulys, skalbimo mašina, dulkių siurblys ir kiti galingi elektros įrenginiai, siūloma naudoti skirtingu metu, taip pat rekomenduojame nenaudojamus elektros prietaisus atjungti iš kištukinių lizdų. 

Pagrindinis patarimas šiuo sudėtingu karantino laikotarpiu – reguliariai vėdinkite patalpas, ne rečiau kaip penkis kartus per dieną. Tai nepadės apsisaugoti nuo avarijų, tačiau išliksime sveikesni. 

Pagarbiai

Jūsų būsto administratorius UAB ,,Ukmergės butų ūkis“

Skip to content