Daugiabutyje galima gyventi patogiai ir saugiai

Norint patogiai gyventi nuosavame bute, būtina rūpintis ir bendromis namo konstrukcijomis (pamatai, sienos, stogas), bendrais inžineriniais įrenginiais (vamzdynai, lietaus nuvedimas, elektra, radiatoriai, ventiliacijos angos) ir bendromis erdvėmis (rūsys, laiptinė). Tam reikia išmanyti techninius aspektus, teisinius reikalavimus ir turėti vadybinių savybių (nuolatiniam darbui su žmonėmis). Jeigu pastato priežiūra patikėta profesionalams, daugiabutyje name tikrai galima gyventi kokybiškai ir mėgautis ramybe. Tada nereikia rūpintis dėl tokių problemų: kas lips ant stogo, jeigu jis prakiurs, kas tvarkys namo siūles, kam skambinti, jei neveiks šildymas, nebėgs vanduo ar nebus elektros.

Visų šių paslaugų ir reikalavimų užtikrinimo visumą didžiojoje dalyje Ukmergės daugiabučių namų atlieka pastatus administruojanti įmonė UAB „Ukmergės butų ūkis“. Vien per 2017 metus įmonė savo prižiūrimuose daugiabučiuose atliko daugiau kaip 2400 įvairių techninės priežiūros darbų. Tai – elektros, santechnikos, bendrastatybiniai ir kiti darbai. Buvo operatyviai sureaguota į visus avarinio pobūdžio iškvietimus. Pastebima tendencija, kad gyventojų pasitikėjimas UAB „Ukmergės butų ūkis“ auga ir žmonės vis dažniau įmonę renkasi tiek didesniems, tiek smulkesniems darbams. Vien 2017 metais paslauga „Meistras į namus“ (darbai atliekami privačiuose butuose) gyventojų prašymu buvo suteikta daugiau kaip 1 000 kartų. Dideli kapitalinio remonto darbai įmonei patikėti per 120 kartų. Atliekant įvairius remonto darbus, žmonėms labai svarbu, kad meistrai būtų kvalifikuoti, suteiktų profesionalią konsultaciją, naudotų modernią įrangą, suteiktų darbams garantiją. Būtent tai užtikrina UAB „Ukmergės butų ūkis“.

Deja, tenka pripažinti, kad ne visi daugiabučiai namai yra prižiūrimi vienodai kokybiškai, nes ne visuose yra atsakingas už namo priežiūrą asmuo ar įmonė. Dažniausiai daugiabutis, kuriame nėra atsakingo už pastato priežiūrą asmens ar įmonės, yra neprižiūrėtas ir apleistas. Tai nutinka dėl to, kad nėra kam rūpintis bendromis namo konstrukcijomis, o susitarimas didesnėje kompanijoje yra visada sudėtingesnis negu vienam ar dviem. Galiausiai žmogus pradeda rūpintis tik tuo, kas yra jo bute, ir taip ilgainiui gyvenimo sąlygos dėl apleistos viso pastato priežiūros tampa nepakenčiamos. UAB „Ukmergės butų ūkis“ turi ne vieną pavyzdį, kuomet apleisto, neprižiūrėto, o kartais net apgriuvusio daugiabučio savininkai kreipiasi į įmonę tada, kai jau vanduo tiesiogiai bėga per stogą ar sienas į gyvenamąsias patalpas.

Pagrindinis faktorius lemiantis įvairius gedimus, yra nežinojimas, kaip tinkamai prižiūrėti ir tvarkyti pastato bendrąsias konstrukcijas bei įrangą, ar vengimas tai daryti. Štai keletas pagrindinių priežasčių ir gedimų, kurias išskiria UAB „Ukmergės butų ūkis“:

  1. Užsikimšę kanalizacijos vamzdžiai. Pagrindinė priežastis – primesti pašaliniai daiktai vamzdynuose (skudurai, sauskelnės, statybinės medžiagos, pagaliai ir pan.) ir pasenęs vamzdynas. Dėl šių priežasčių yra užliejami butai, rūsiai, kemšasi šuliniai, blogai veikia vandens nutekėjimas.
  2. Nešylantys radiatoriai. Pagrindinė priežastis – savavališkas radiatorių keitimas be projekto ir nesuderinus su šildymo sistemų prižiūrėtoju, dėl ko praktiškai visada yra įrengiami galingesni nei priklauso butui radiatoriai. Dėl to tai taip pat išbalansuojama ir viso namo šildymo sistema.
  3. Statybinis brokas. Vieša paslaptis, kad prieš 50 metų daug statybininkų pakankamai neprofesionaliai žiūrėjo į savo atliekamą darbą, todėl daugiabučiuose namuose pasitaiko daug statybinio broko atvejų: blogai suformuoti vandens nuotekų nuolydžiai, neįrengtos paviršinio ir gruntinio vandens nuvedimo sistemos, blogai apskardinti balkonai, blokiniuose namuose nekokybiškai apdirbtos siūlės.
  4. Atsainus gyventojų požiūris į bendrąją nuosavybę. Tai lemia, kad butų šeimininkams sunku susitarti dėl atnaujinimo darbų, kurie vėliau tampa avariniais.

Visi daugiabučiai namai Ukmergėje yra senesnės statybos ir norint kuo ilgiau išsaugoti kokybiškas gyvenimo sąlygas, jiems reikalinga nuolatinė ir kokybiška priežiūra. Labai svarbu suprasti, kad tai – nuolatinis procesas, ir neužtikrinus tinkamos priežiūros, vėliau pastato remonto darbai kainuoja daugiau nervų ir žymiai daugiau pinigų. Net ir Civiliniame kodekse yra įtvirtintos tokios gyventojų pareigos, kaip privaloma bendrųjų naudojimo objektų priežiūra, remontas ir tvarkymas. Tą jie gali daryti patys arba per kompetentingą įmonę, kuri atsakingai rūpintųsi jų namo priežiūra. Taip pat labai svarbu žinoti, kad buto ir kitų patalpų savininkas privalo leisti įgaliotiems asmenims remontuoti ar kitaip tvarkyti jo bute esančią bendrojo naudojimo mechaninę, elektros, techninę ar kitokią įrangą.

Skip to content